top of page

VAPAAEHTOISTYÖSTÄ PALKATTUUN TYÖHÖN


Bostio Moalim

Monia vuosia olen haaveillut, että menisin vapaaehtoiseksi maailmalle. Pitkään erilaisten vapaaehtoistyötä järjestävien organisaatioiden sivujen tutkiskelun jälkeen päätin, että mitäpä jos aloittaisin jo sen täältä kotimaasta ensin. Syksyllä 2016 sitten päätin ottaa sen askeleen ja menin Suomen Somalia-verkostoon vapaaehtoiseksi.

Muistan kun sanoin äidilleni, että menen vapaaehtoiseksi. Tästä äitini oli ihmeissään, että miksi menisin tekemään työtä josta en saisi mitään palkkaa. Siinäpä yritin selitellä hänelle vapaaehtoistyön hyödyistä. Sanoin hänelle, että haluan tehdä jotakin hyvää ja hyödyllistä yhteiskunnalle. Saisin siitä itsellenikin jotain hyvää ja hyödyllistä omaan elämään. Vaihtelua opiskelijaelämään ja saisin verkostoitua oikeanlaisten ihmisten kanssa miettien tulevaisuutta. Oikeanlaisten ihmisten kanssa verkostoitumisesta olisi minulle paljon hyötyä, sillä siinä vaiheessa opiskeluni oli loppusuoralla ja töiden etsiminen olisi seuraava askel.

Muistan, kuinka olin innoissani ja oli mahtava tunne ensimmäisen vapaaehtoistyöpäivän jälkeen. Vapaaehtoistyön ansioista opin uusia taitoja ja asioita itsestäni sekä löysin itsestäni uusia kykyjä. Elämän katsominen eri kantilta oli tärkein taito mitä olen oppinut.

Marraskuun alussa sain ensimmäisen vapaaehtoistyöprojektini valmiiksi. Valmistuin vain muutama viikko myöhemmin, jonka jälkeen heti hain ja pääsin Suomen Somalia-verkostolle työkokeiluun. Pian minut palkattiin verkostolle työntekijäksi. Tässä vaiheessa viimeistään minulle tuli selväksi verkostoitumisen tärkeys nykymaailmassa. Kaksi kuukautta järjestössä työskenneltyäni huomaan, että itseluottamukseni kasvoi, kun sain ottaa vastuuta uusista asioista ja huomaan myös pärjääväni niissä.

Vapaaehtoistyö mahdollistaa oman ammatillisen taidon kehittämisen turvallisessa ympäristössä. Olipa kiinnostuksen kohteesi ja toimialasi mikä tahansa, sinulle varmasti löytyy joku sopiva vaihtoehto vapaaehtoistenmaailmassa. Vapaaehtoistyöstä on hyötyä nuorelle työnhakijalle, jolla ei ole vielä paljoakaan työkokemusta omasta alasta. Vapaaehtoistyö antaa aktiivisen kuvan työnhakijasta ja osoittaa sen, että hän on ottanut vastuuta.

Muista, voit olla tänään avun antaja vapaaehtoisena ja ehkä huomenna avun vastaanottajana vapaaehtoiselta. Tai kuten somaliksi sanotaan: laga yaabo in aad maanta caawis qof siisid, ama adiga berito caawis lugu siiyo.

Kirjoittaja on Suomen Somalia-verkoston järjestöavustaja.

VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page