top of page

RAMADAN - SUOSIKKIKUUKAUSI VUODESTA


Bostio Moalim

Ramadan, muslimien pyhä kuukausi, alkoi lauantaina, ja suurin osa maailman 1,6 miljardista muslimeista odottaa sitä innolla. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on hyvät mahdollisuudet kohdata joku - ystävä, työtoveri, naapurisi - joka juhlii ramadania. Mutta mikä on ramadan, tarkalleen?

Ramadan on muslimien vuoden pyhin kuukausi. Ramadan on yhdeksäs islamilainen kuukausi. Tämä tarkoittaa, että muslimit eivät voi syödä ja juoda aamunkoitosta auringonnousuun. Sen on tarkoitus olla hengellisen kurituksen aika - syvää Jumala-suhteen miettimistä, ylimääräistä rukousta, lisääntynyttä hyväntekeväisyyttä ja anteliaisuutta sekä intensiivistä Koraanin lukemista ja tutkimista.

On vain mahtava tunne, kun tietää, että kymmenet miljoonat muslimit eri puolilla maailmaa ovat kaikki yhdessä ja kokevat saman nälän, kuivan suun ja huimauksen, joita koet. Ramadan yhdistää myös perheet; he ovat yhdessä keittiössä tekemässä ruokaa ja tämän jälkeen vielä ruokapöydässä rikkomassa paaston yhdessä. Ruokapöydästä löytyy erilaisia ruokia taatteleita unohtamatta. Muslimit rikkovat paaston niin, että he juovat veden ja syövät taateleita ennen varsinaista ruokaa.

Ramadanin lopussa on suuri kolmipäiväinen juhla nimeltä Eid al-Fitr. Ramadan on ehkä joillekin uuvuttava, mutta erittäin tärkeä ja suosikkiaika vuodesta. Koko kuukauden paastoamisen vaikeudesta huolimatta, useimmat muslimit (minä myös) todella odottavat Ramadania ja ovat hieman surullisia, kun se on ohi.

Kirjoittaja on Suomen Somalia-verkoston järjestöavustaja.

VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page