top of page

RUNOILIJOIDEN KANSAKUNTA


Bostio Moalim

I must be devoted to Somali

develop through Somali

create within Somali

I must be rid of poverty

and give myself for my own mother tongue.

- Hadraawi

Somalia on kansakunta, jonka arkielämässä taiteella on suuri rooli. Jos on vähänkin tutustunut somalialaiseen kulttuuriin, huomaa, miten keskeisessä asemassa runous on. Moni ei tiedä tätä Somaliasta, sillä usein Somaliaan yhdistetään kaikkea muuta kuin runoutta tai taidetta. Somalialaiset käyttävät runoutta moneen tarkoitukseen; se voi olla tapa kommunikoida muiden kanssa, historian kertomista runon muodossa, politiikkaan tai klaaneihin liittyvää.

Arvostettujen somalirunoilijoiden säveltämät runot ovat tärkeitä, sillä ne muistuttavat klaanien jokaisesta merkittävästä tapahtumasta, ja näin tallentuu tärkeää historiaa. Ihmiset oppivat näitä historiallisia runoja ulkoa ja ne kulkevat sukupolvien läpi.

Muistan isäni aina sanoneen, että Somalia on runoilijoiden kansakunta. Jo lapsuudessani huomasin, miten vanhempieni oli helppo keksiä runoja ihan mistä tahansa aiheesta, joskus hauskoja runoja ja joskus opettavaisia. Meillä myös kuunneltiin vanhoilta kaseteilta kuuluisien somalialaisrunoilijoiden runoja.

Suosikkini tunnetuista somalirunoilijoista on Mohamed Ibrahim Warsame ”Hadraawi”, joka tunnetaan Somalian Shakespearina. Hadraawi oli ja on vieläkin suuri aktivisti, joka taistelee somalialaisten ihmisoikeuden puolesta.

Hadraawin inspiroimana monet somalinuoret ovat ruvenneet kirjoittamaan runoja. Näitä nuoria ei estä se, että he eivät hallitse täysin somalin kieltä; he ovat sen sijaan kirjoittaneet englannin kielellä. Yksi nykyään tunnetuista nuorista somalirunoilijoista on Warsan Shire. Shiren runot ovat tunteita herättäviä ja kannustavia.

Maanantaina 21.8 vietettiin Runoilijoiden päivää

Kirjoittaja on Suomen Somalia-verkoston järjestöavustaja.

VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page