top of page

NUORET ÄÄNESTÄMÄÄN! DHALINYARO SOO CODEEYA!


Bostio Moalim

Joskus yksikin ääni voi olla ratkaiseva, kun uusi valtuusto valitaan.

Valitut edustajat tulevat tekemään paljon päätöksiä valtuustokaudella, jotka vaikuttavat meidän arkeemme. Itselle tärkeiden asioiden vuoksi kannattaa siis mennä äänestämään, vaikka tuntuisi, että poliittiset päätökset eivät ole juuri sillä hetkellä ajankohtaisia itsellesi. Mutta on hyvin todennäköistä, että ne tulevat koskemaan sinua seuraavan neljän vuoden aikana, jonka valtuusto istuu. Siellä päätetään palveluista kuten koulut, kirjastot, kulttuuri, liikunta sekä terveydenhuolto eli sinun asioistasi.

Mielestäni Suomen nykytila on menossa huonompaan suuntaan kuin mitä se oli ennen. Juuri siksi kaipaisin uudistuksia säädöksiin, jotka tuntuvat olevan jämähtäneen paikoilleen. Suomessa on tällä hetkellä hankalaa monelle ryhmälle ja kaikki viime aikojen leikkaukset ja muutokset eivät auta tilannetta ollenkaan.

Mielestäni nuorten äänestysinnottomuus johtuu siitä, etteivät he usko vaalien tuloksen muuttavan politiikan suuntaa ja poliitikkojen lupauksiin ei ole uskomista. Tätä mieltä olin minäkin vielä vuosi sitten. Vaikka politiikka ei kiinnostaisi minua paljoakaan, on ymmärrykseni äänestämisen tärkeydestä lisääntynyt. Tiedän mitkä asiat ovat tärkeitä minulle, perheelleni sekä kavereilleni. Minulle tärkeintä ovat perhe, terveydenhuolto, koulutus ja työ. Siksipä äänestin ensimmäistä kertaa elämässäni ja valitsin ehdokkaani näiden asioiden perusteella. Kehottaisin nuoria olemaan aktiivisempia äänestämisessä. Ei tarvitse olla paljoakaan perillä politiikasta. Riittää, että perehtyy eri puolueiseen ja tutustuu ehdokkaisiin. Mieti mitkä asiat ovat itsellesi tärkeitä, ja valitse ehdokas, joka ajaa niitä. Nämäkin vaalit tulevat vaikuttamaan sinun elämääsi sekä perheesi, kaveriesi ja kaikkien suomalaisten elämään. Mielestäni äänestäminen on kansalaisoikeus ja velvollisuus. Äänestäminen on myös mahdollisuus, jota monella ihmisillä ei ole monessa maassa. On hienoa, että on yhteiskunta, jossa on mahdollista äänestää ja tuoda siten äänensä kuuluviin, kuten meitä somaliaksi aina kehotetaan: Meesha ka muuqo ama ka maqnow. Mielestäni me nuoret olemme päättäjiä tänään eikä vasta tulevaisuudessa.

Muistakaa äänestää sunnuntaina!

Kirjoittaja on Suomen Somalia-verkoston järjestöavustaja.

VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page