top of page

VIHAPUHETTA VASTAAN


Abdirahim Sufi

Olin huhtikuun alussa Göteborgissa hyvin avartavassa koulutuksessa. Anna Lindh -säätiö järjesti nelipäiväisen No Hate Speech -kampanjasta, johon osallistui vihapuheen kanssa tekemisissä olevia ihmisiä ympäri Eurooppaa.

Koulutuksessa harjoittelimme muun muassa simulaation avulla. Meidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen otti vastaan pakolaisia tulvan alta ja piti sananvapautta tärkeimpänä arvonaan. Aika äkkiä sen huomasi, että kun saa sanoa mitä tahansa, ihmisistä tulee ilkeitä ja ylimielisiä.

Saimme koulutuksessa keinoja vihapuheen vastaisen kampanjan rakentamiseen ja siihen, miten lähestyä verkossa tyyppejä, jotka käyttävät vihapuhetta. Meille myös kerrottiin, miten ja mihin ilmoittaa vihapuheesta. Parasta seminaarissa olivat ihmiset, joiden kanssa sai jakaa saman näkemyksen maailmasta.

Kotimatkalla pysähdyin viikonlopuksi Tukholmaan kaverille. Kun yritin soittaa hänelle, ihmettelin, kun puhelimessani ei ollut kenttää. Menin kioskille ostamaan prepaid-liittymää, mutta sekään ei toiminut. Viereinen kaveri kysyi minulta englanniksi, tiedänkö mitä oli tapahtunut. Hän kertoi, että parin korttelin päässä oli tehty terrori-isku. Bax??? Oikeesti??? Sitten kaveri kysyi mistä olen kotoisin, sanoin Somaliasta ja hän kysyi missä asun. Sanoin Suomessa ja hän rupesi pälpättämään minulle suomea. Hetken ajan keskusteltiin siinä kioskissa, ja sen jälkeen menimme yhdelle vieressä olevaan ravintolaan.

Kirjoittaja toimii Suomen Somalia-verkoston hankekoordinaattorina.


VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page