top of page

RAMADAN JA ARKIELÄMÄ

Bostio Moalim

Ramadanin kuukauden aikana päiväni alkaa noin kello 1:30. Syön suhur-aamuaterian, viimeisen ruoan ja juoman auringonlaskuun asti. Sitten suoritan aamunkoiton rukouksen, ja palaan nukkumaan vielä muutamaksi tunniksi ennen kuin menen töihin.

Islamin maissa on tavallista lyhentää työaikaa ja koulujen tuntia ramadanin aikana, jotta ihmiset voivat palata kotiin ajoissa. Suomessa on aivan erilaista. Arkielämä ramadanin aikana ei eroaa mitenkään muusta ajoista. Olipa ramadan-aika tai ei suoritan aina tehtäväni tunnollisesti. Tämä tarkoittaa myös osallistumista kokouksiin, normaali työtehtävien tekoa tai mitä tahansa ihminen tekee arkielämässään. Työtehtävien hoitamisen lisäksi mukaan mahtuu keskipäivän rukous. Yritän välttää ylitöitä ramadanin aikana, mutta jos kokous venyy, ei se haittaa. Kun ramadan osuu Suomessa kesäaikaan, tarkoittaa tämä jopa 20-21 tuntisia paastoaikoja.

Yleensä lähden töistä viiden aikoihin. Vielä on tämän jälkeen jäljellä 6 tuntia paastoaikaa. Tunnin levon jälkeen on myöhäisiltapäivän rukouksen ja jokapäiväisen Koraanin lukemisen aika. Tämän jälkeen on ruoan teon aika. Tämä on erittäin tärkeä hetki perheen kesken. Valmistetaan yhdessä ruokaa, ja samalla jutellaan mitä on tapahtunut päivän aikana.

Kun kello lähestyy lähes 23 joku veljistä tai lanko tekee rukouskutsun eli on auringonlaskun rukouksen aika. Tämä tarkoittaa sen, että on aika rikkoa 21-tuntista paastoa. Ensin juodaan vettä sammuttamaan janoa ja syödään pariton luku taatelia. Ramadanin aikana vältetään rasvaisia, runsassuolaisia ja mausteisia ruokia. On hyvä syödä kuitua, proteiineja ja hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Lähes 3 tunnin paastotauon aikaan mahtuu kahden kevyen ja terveellisen aterian syöminen, veden juonti, jotta keho saa nesteytyksen ja pimeyden laskeutumisen iltarukous.

Nautitaan kymmenestä viimeisestä ramadan-päivästä ja odotetaan innolla seuraavaa ramadan-kuukautta! In shaa Allah

Kirjoittaja on Suomen Somalia-verkoston järjestöavustaja.

VIIMEISIMMÄT
AIHEET
No tags yet.
ARKISTO
bottom of page